Bratoš VINA d.o.o.

Bratoš VINA d.o.o.

Obitelj Bratoš već se naraštajima bavi vinogradarstvom, ali ustrajnije su se time počeli baviti prije 15-ak godina kad je otac sadašnjeg vlasnika, nakon dugogodišnjeg rada u lokalnoj vinariji, odlučio otići u mirovinu. Osnovao je firmu koja se bavi uzgojem i preradom grožđa. Najviše zastupljena sorta grožđa im je malvasija dubrovačka, autohtona bijela sorta dubrovačkog podneblja, područja Konavala. No tu su i druge sorte bijelog grožđa maraština i muškat žuti, a od crnog merlot. Zanimljivo je istaknuti da se dubrovačka malvasija spominje u dokumentima još za vremena Dubrovačke Republike od prije 600 godina.

Što motivira cijelu jednu obitelj da se bavi ovim poslom?
Motivacija je prvenstveno bila, a još je i danas prisutna, ljubav prema vinovoj lozi i vinima. Otac je radio u vinariji 35 godina i nakon odlaska u mirovinu jedini logičan razvoj situacije bio je upravo ovaj - nastaviti se baviti onim što je radio cijeli život. Budući da je zašao u godine, brigu o vinogradu, podrumu i proizvodnji vina polako prebacuje na mlade, ali je još uvijek "mozak operacije". Cijela obitelj sudjeluje u svim procesima, od uzgoja grožđa, berbe, njegove prerade pa sve do gotovog proizvoda.

9

Kolika je vaša proizvodnja? Što priželjkujete u budućnosti?
Godišnja proizvodnja iznosi otprilike 10 000 boca, od čega 4 000 otpada na malvasiju dubrovačku, o ostatak na druga vina. Prošle su godine  zasadili 3 000 novih trsova, od čega 2 000 upravo malvasije – pretpostavka je da će se proizvodnja povećavati. U budućnosti želimo i moramo povećati proizvodnju jer su tijekom godina kupci uvidjeli kvalitetu naših vina i shodno tome se i potražnja za njima povećala. A stalno se otvaraju neke nove prilike kao što je ova "Volim hrvatsko". Toplo se nadamo zbog njih, a i nas da će ova ideja upaliti pa da se za nas pročuje i izvan RH. U planu nam je i otvaranje kušaonice vina u našem podrumu, ali naravno to sve ovisi o financijskoj situaciji.

Koji su vam najveći problemi s kojima ste se susretali?
Najveći problem s kojim se susrećemo je ujedno i jedan od najvećih problema u državi, a to je naplata. Da se taj problem riješi, bilo bi nam puno lakše sve realizirati. Ima tu još mnogo problema među kojima moram istaknuti pronalazak radne snage za rad u vinogradu, podrumu itd... što je pomalo ironično kada pogledate koliko nezaposlenih ima na Zavodu. A tu su još brojni problemi koji se odnose na Zakon o vinima i vinogradarstvu te brojne birokratske nebuloze... ali kad bismo počeli o njima, ne bismo lako završili. Bolje je ne razmišljati previše o tome, jer na kraju krajeva mi se bavimo s onim što znamo i volimo i poslujemo u skladu s našim mogućnostima. Nadamo se samo da će jednog dana sve skupa biti bolje, lakše i jednostavnije.

Sviđa li vam se potez ovih mladih ljudi koji su na dobrom putu ostvarenja ideje po kojoj bi „Volim hrvatsko“ paket dobila svaka hrvatska obitelj izvan Hrvatske? Kako su vas kontaktirali? Ili ste vi čuli za njih?

Smatramo da je ovo odličan potez i genijalna ideja jer ima mnogo iseljenih Hrvata diljem Europe, a i šire koji nisu u mogućnosti ni u prilici doći do hrvatskih proizvoda, a na ovaj su im način na dohvat ruke. Ivan je došao raditi u firmu u kojoj sam ja zaposlena i malo pomalo, u priči rekao mi  je za tu ideju, pitao želimo li sudjelovati. Mi smo naravno prihvatili i evo nas tu...

Morate priznati da je to savršena i iskrena ideja. Prognozirate li im uspjeh? I mislite li da će ta ideja zaživjeti među našim ljudima izvan Hrvatske?

Koliko sam ja upoznata s njihovom idejom, cijeli koncept "Volim hrvatsko" osnovan je i okrenut prvenstveno prema ljudima izvan RH kojima ovi proizvodi u pojedinim paketima nisu na dohvat ruke i nemaju mogućnost doći do njih.

Koliko naše ljude „puca“ nostalgija i koliko u tome mogu pomoći proizvodi iz Hrvatske? Koliko to može pomoći našim proizvođačima u Hrvatskoj koji se žele probit na strano tržište?

Znam da Hrvati vole dobro iće i piće, a ovako će do toga moći doći u "dva klika mišem", a nisu se ni pomaknuli s kauča. Ovo će uvelike pomoći upravo malim proizvođačima kao što smo i mi sami. Jer svi znaju za Bajaderu i za nju nije potrebna neka dodatna reklama, a na ovakav će se način pročuti i za nas i izvan granica Lijepe Naše.

Čime se najviše ponosite? Što biste savjetovali našim ljudima izvan Hrvatske?

Ponosimo se upravo time što smo se nakon svih ratnih razaranja koja su nam sve uništila uspjeli podignuti na noge i nastaviti tradiciju koja je već naraštajima u obitelji. I malo po malo, iz godine u godinu tražimo nova tržišta i mjesta gdje bismo mogli na što bolji i kvalitetniji način plasirati svoje proizvode. A savjet našim ljudima.....  Volite hrvatsko!