OPG Dežulović

OPG Dežulović

Strani proizvođači uništavaju domaće

U Janjini na poluotoku Pelješcu nalazi se mala obiteljska vinarija Dežulović. Proizvodnja vina, rakija i maslinovog ulja temelji se na dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji uzgoja vinove loze i maslina. Vinarija je smještena u samom središtu Pelješca koji je poznat po uzgoju vinove loze i proizvodnji vina jer su položaj i kakvoća zemlje izuzetno pogodni za dobivanje vrhunskih vina. Crna vina dobivaju se od autohtone hrvatske sorte plavac mali, dok se bijelo vino proizvodi od autohtone sorte rukatac. Maslinovo ulje dobiva se iz autohtone dalmatinske sorte oblice.

09

11

16

Što obuhvaća vaše područje proizvodnje?

OPG-Dežulović je malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Janjine na poluotoku Pelješcu. Bavimo se proizvodnjom vina, rakija, likera i maslinova ulja od vlastitih sirovina za preradu. U obitelji se već generacijama bavimo poljoprivredom (lozom i maslinama). U ovom obliku u kojem danas poslujemo počeli smo 2004., dotad smo grožđe prodavali zadružnoj vinariji. Na pokretanje vlastitih proizvoda i brenda odlučili smo se zato što je broj turista sve više rastao pa smo uvidjeli mogućnost da sami nudimo vlastite domaće proizvode koji su tradicijski vezani za poluotok Pelješac. Sami znate da je Pelješac poznat po dobrim crnim vina autohtone sorte plavac mali.

Kolika je danas vrijednost i značaj hrvatskih pa tako i vaših proizvoda?

Velika je važnost hrvatskih proizvoda. Sve je više uvoznih proizvoda, ulaskom u Europsku uniju otvorilo se hrvatsko tržište većem broju stranih proizvođača koji uništavaju domaće proizvođače. Kupnjom hrvatskog proizvoda jačate hrvatsko gospodarstvo, a samim time možete spriječit iseljavanje mladih.

Mogu li mali i mladi proizvođači pomaknuti monopol velikih?

Mali proizvođači teško mogu pomaknuti monopol velikih zato što im nikad neće moći biti konkurentni cijenama, a danas nema svatko mogućnosti kupovati skuplje proizvode, gleda se svaka kuna.

17

Kolika je važnost suvremenog načina prodaje proizvoda putem interneta?

Prodaja putem interneta sve je zastupljenija. Prednost toga je što mali proizvođači mogu ponuditi svoje proizvode svakom kupcu diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Sami time svakom smo kupcu nadohvat ruke pa lako može doći do naših proizvoda.

Gdje radite promocije svojih proizvoda i isplati li se to?

Dosad nismo puno ulagali u promocije, još smo uvijek mali i pomalo koračamo naprijed sigurnim korakom. Najbolja promocija koju imamo i na koju smo iznimno ponosni što nam se kupci vraćaju i novi dolaze na preporuke starih.

Što sve spada u vaš asortiman i mijenjate li, obogaćujete li svoju ponudu?  
U naš asortiman spadaju vina, prošek, rakije, likeri i maslinovo ulje. Ponudu redovito proširujemo, došli smo na trideset različitih proizvoda, a najviše radimo na kvaliteti.

Isporučujete li svoje proizvode i kamo?

Svoje proizvode većinom prodajemo na kućnom pragu, a zasad dostavljamo isključivo u Hrvatskoj.

06

Na koji ste se način povezali s Ivanom Kriste i njegovim proizvodom Volim hrvatsko?
Ivanom sam dugogodišnji prijatelj. On vrlo često kuša naše proizvode. Očito su mu se svidjeli kad smo to oplodili poslovnom suradnjom.